Pulut Serunding Ikan

 

pulut serunding
 Teringin nak makan pulut sambal. Me pernah makan pulut sambal paling best beli kat Kuala Kedah. Now tak tau ada lagi ke tak. He3 melalut ke Kuala Kedah la pulak dgn mood nak raya haji nie. Ermmm godek2 peti ais jumpa serunding ikan, pulut susu yang bawa balik dari kampung raya hari tu ada lagi, rendam mlm tadi. Pagi ni kukus buat pulut lemak (kukus sampai masak, pastu gaul dgn sedikit santan pastu kukus semula 5-10 min sampai pulut berkilat), pastu kepal2kan buat ball & golek2 dlm serunding ikan ... Sangat mudah & sangat sedap.


Pulut ikan masin & pulut serunding
 Sebenarnya bila kukus pulut ni, banyak permintaan, En Suami minta pulut makan dgn pisang, me tak suka manis, so makan dgn ikan masin so separuh drp pulut yg dikukus diasingkan sblm letak santan.  Pulut gaul dgn kelapa+garam makan dgn ikan masin amat menyelerakan.  Gambar pulut pisang takde, pulut kukus yg sama, diletakkan santan+garam, pastu makan dgn pisang mas macam makan pulut mempelam ... ermm segalanya pulut semalam ..

Ayam Grill Madu



My cousin cakap Ayam Golek versi Dayang Senandung
Selalunya kalau me beli ayam, semua me minta cut in pieces tapi hari tu sengaja minta sekor jangan dipotong utk buat ayam grill.  Dont play2, seminggu punya ration ayam at least 4 ekor (he3 S size).  Since Mr E selalu complaint tak sempat lunch & selalu lunch makan biskut, me bekalkan dia kasih sayang food for breakfast and lunch.  So malam2 me main masak2, masuk peti ais pagi bangun panaskan and buat simple breakfast (too early to eat at home).  Sebenarnya me lebih terikut2 blog2 kekawan yg dok overseas bekalkan the husband food.  Kat sana may be sebab susah nak dapatkan halal food, but to me its practical.  Jimat masa dan duit and masa selebihnya boleh take a nap kejap.  Me pun tumpang bawa bekal juga walaupun kerja dekat coz malas nak keluar balik ke rumah tengahari, panas boleh menyebabkan saya cair migrain and kurang focus pada kerja.  Eh melalut ke bekal la pulak .. sebenarnya nak cerita kenapa weekly shopping barang2 basah kena banyak.

Okay back to honey grilled chicken weekend lepas .. lets look at the recipe..

Ayam Grill Madu
  • 1 ekor ayam size M
  • 1 kiub ayam
  • 3 sudu besar kicap pekat manis
  • 3 sudu besar sos tiram 
  • 2 sudu besar sos mee goreng (me guna pes Char Kuey Teow he3)
  • 3 sudu besar madu
  • 4 ulas bawang putih(tumbuk)
  • 1in halia(tumbuk)
  • 1 sudu kecil lada hitam 
  • Sedikit olive oil
Cara-cara
1.  Bersih ayam. Kemudian gaul dengan semua bahan-bahan di atas.
2.  Perap 30 minit atau lebih (Lina perap semalaman, me perap sejam stgh).Kemudian bako dlm oven suhu 180 darjah selama 1jam
3.  Lina lapik alumium foil atas dulang pembakar (me tak lapik pun he3) , letak ayam.  Lumurkan sedikit myk(olive oil)
4.  Curahkan sekali air lebihan perapan ayam tadi ke atas ayam. (me panaskan balik air perapan tu sampai pekat baru curahkan separuh kat atas ayam - suka ayam tu nampak garing & berminyak)
5.  Selepas setengah jam, terbalikkan ayam dan simbah ayam dengan air perapan dalam dulang, (sebab kuah yg me curahkan tu pekat, takde lebihan tapi me curahkan baki air perapan yg dicurah no 4) supaya ayam tidak kering.

Hasilnya sangat superb ... kalau makan dengan nasi ayam pun okay.

Homemade Penang Char Kuey Teow...

One of our fav kalau makan kat luar is Char Kuey Teow. Teringin nak menghidangkan air tangan sendiri, pernah beli pes CKT dari penjual CKT kat pasar malam. Tried tapi tak memenuhi selera, last sekali google & jumpa resipi kat internet. Alhamdulillah, 1st time buat habis 2 pack kuey teow, me & my maid sorg sepinggan, lebihnya Mr E... mula2 semangkuk penuh, pastu minta lg, sbb CKT ni kena cook & serve immediately, masak sekali lagi utk dia.. Ermm taste macam yg selalu makan kat kedai CKT. Pes CKT ni masih byk lgWill paste the recipe later.

Resepi Char Kuey Teow
Sumber : http://www.kakinakl.com/2011/10/resepi-penang-char-kuey-teow.html



Bahan-bahan Untuk Paste (me buat 3x & simpan dlm peti ais)

  • 200 gm udang
  • 250ml air
  • 4 ulas bawang putih di ketuk
  • 6 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu kecil  kicap pekat
  • 3 sudu besar  kicap manis
  • 1 sudu kecil petis
  • 2 sudu besar pati ikan bilis / pati udang
  • 2  sudu kecil  garam (me tak letak, kalau kurang masin kemudian masa goreng letakkan)
  • 1 sudu kecil gula

Untuk Mee

  • 300 gm kuey teow
  • 1 sudu besar cili boh
  • kerang
  • sedikit kucai & taugeh
  • 2 biji telur

Cara-cara

1.  UTK PASTE- Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jangan buang....

2.Campurkan semua bahan unutk paste dengan air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat (KIna buat cair, me masak lama sket bagi pekat).  Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge.

3.UTK MEE- Tumis lada boh hingga garing. Masukkan dlm 4 sudu besar paste tadi. Masukkan udang yang telah direbus tadi dan  kerang. Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn.

4.Air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat. Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min jer, pastikan api kuat semasa memasak.

5.**Paste ni selalu depa guna tuk meniaga so udang yang direbus memang depa pakai. Tapi utk kegunaan sendiri kalau tak nak rebus ngan udang pun boleh tapi petis kena tambah lagi, jadi 1 sudu besar. Paste ini juga sepatutnya sudah cukup masin dan manisnya so tak perlu letak lg garam n gula masa masak buat kuey teow tapi kalau rasa cam tawar leh adjust eh..

Bagi me & Mr E yg hantu Char Kuey Teow, resepi ni perfect .. hehehe

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Bingka Ubi aka bengkang



my bingka ubi
 Mr E & Angah's favourite.  Teringat zaman dulu2 kat kampung kalau membengkang (membingka), guna dapur minyak (api sederhana) dan diletakkan bara sabut diatas periuk besar.  Pastu acara memarut kelapa fresh, dan memarut ubi sebesen besar.  Zaman sekarang terlalu mudah, nak dgn tak nak.  Sudahnya jadi terlalu selesa membeli.  Sukar mencari yang mengikut citarasa sendiri sebenarnya ..

Me google resepi utk pastikan sukatan yang hampir sama dgn yang biasa my mak buat.  Inspirasinya dari cikmanggis .. thanks kerana sudi berkongsi.  Tapi disebabkan loyang me 7 x 7, me sesuaikan dgn keadaan dan me tulis apa yang me buat ..

Kuih Bingka Ubi Kayu
(Loyang 7 x 7)
 
Bahan-bahannya:
3 cawan ubikayu parut
90-100 g gula (me buat kurang manis, byk yg me kurangkan dari resipi asal)
1 1/2 cawan santan pekat.
1/4 tsp garam.
75 gm butter
2 biji telur.
2-3 titik pewarna kuning telur

Cara-caranya:
Gaul semua bahan2 di atas hingga sebati.
Tuangkan kedalam loyang 7 x 7
Bakar level paling bwh 180c, 45mins-1jam @ hingga masak , pindahkan ke bhg atas/ tgh bakar lg 10-15 minit supaya bhg atas garing keperangan..
Biarkan sejuk (abt 3 hrs) baru diptg.  

Gambar di atas adalah sebaik sahaja dikeluarkan dari oven.  Gambar dipotong tak sempat ambik sbb sebaik masak dah 1/3 bhg dimakan oleh Mr E dlm keadaan bingka lembik.  Pagi tadi tengok dah tinggal 1/3, kelam kabut nak masuk office tak sempat nak posingkan bengkang yang dah bengkok.  BTW my sis dah janji nak bawa ubi kayu lagi, rasanya sehari dua ni kena buat lagi sebab Angah (her super fav) akan balik petang nie ..

thanks dear






a soulmate is someone 
who has locks that fit our keys
and 
keys to fit our locks
when we feel safe enough to open the locks, 
our truest selves step out 
we can be loved for who we are 
and
not for who we're pretending to be. 
each unveils the best part of the other
no matter what else goes wrong around us, 
with that one person we're safe in our own paradise
when we're two balloons 
and 
together our direction is up


"soulmate is the one who makes life come to life"

Choc cheese cake & puding marble for late nite's supper





Actually choc cheese cake nie request from puteri Kuala Selangor utk esok. Layan jer lah coz tengah exam. Cheese portion me buat half jer coz dia nak choc cake actually.. Tapi nampak kosong sgt without white line tu. I'll download d recipe later.

Marble pudding tu cuma tinggal color merah & hijau for marble, ada purple blueberry, salah pakai color oil based, jadi pahit pudding tu, so jadi hadiah utk che tong.

Tgh santai2 malam minggu ni, tiba2 Mr E minta for supper.. Inilah hidangannya & a cup of 2in coffee without sugar.. Enjoy dear...

Sorry, bukan puding marble tp puding mosaic .. he2 tgk recipe baru perasan



Mosaic Puddings

Coloured Puddings
7g agar2 powder (I used 10g) - me pun guna 10g
700ml milk
125g sugar (me - next time shd less to 100g)

Yellow coloured pudding
1/4 tsp pineapple essense
1-2 drops yellow food colouring
Blue coloured Pudding
1/4 tsp orange essence (I used blueberry)
1-2 drops of blue food coluring
Purple coloured Pudding
1/4 tsp orange essence
1-2  drops of violet food colouring

** me guna green w pandan flavour & red with strawberry flavour
Method
Prepare coloured pudding. In a medium pot, combine agar2 powder & milk. Stir until agar2 powder dissolves.
Stirring constantly, cook mixture over low heat and bring to boil. Add sugar & stir until dissolved. Remove from heat & divide into 3 portions in separate moulds. Stir in essence & food colourings separately in each mould to form different coloured puddings. Leave to cool & chill to set. When set died puddings into 1 cm cubes.

Vanilla Pudding
7g agar2 powder (I used 10g) - me pun guna 10g
750ml milk
150g sugar (me - next time shd less to 100g)
1/2 tsp vanilla
2 egg yolks , briefly whisked

Prepare vanilla pudding. In a medium pot, combine agar2 powder & milk. Stir until agar2 powder dissolves.
Stirring constantly, cook mixture over low heat and bring to boil. Add sugar, vanilla & egg yolks. Stir until sugar dissolves. remove from heat and fill moulf wih mixture up to 1/4 full. Sprinkle coloured pudding cubes. Leave to set briefly before laddling more vanilla pudding and topping with coloured pudding cubes. Chill to set.
Unmould & garnish as desired

utk Kek Choc Moist sila rujuk http://bakery2embroidery.blogspot.com/2011/09/kek-choc-moist-lapis-keju-kukus.htmlMe belum blh masuk my komen coz me dah buat versi derhaka, me cuma buat half cheese layer, so layer putih tu jadi nipis sgt .. & tak sempat buat topping pun .. tapi keknya sangat sedap.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Good Luck Angah


Giliran angah menduduki PMR esok 4 Oct 2011. Semoga Allah memberi ketenangan untuk Angah mengingati segala yg dipelajari sepanjang 3 thn di KUSESS dan ketajaman fikiran untuk Angah menjawab semua soalan sepanjang PMR ini dgn betul & tepat dan doa mama seterusnya untuk Angah, semoga Angah berjaya dengan cemerlang dlm ujian ini dan ujian2 seterusnya di dunia & akhirat.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Aidil Fitri 2011


Syawal telah berlalu dengan jayanya, tapi me belum sempat post gambar raya.  Untuk tatapan masa hadapan me masuk juga gambar yang amat terlewat ini.

seawal pagi, pertama kali dpt dipotretkan gambar me cium tangan Mr E
time kahwin dulupun takde gambar nie


bila anak cucu berkumpul, wpun pening, tok yg paling happy

Mr & Mrs E with the girls

Us with Tok, mil & the girls

My family -1st time dpt ambik gambar. Fr left Kakak, me, my mum, abg & adik  


ladies in da hse

happy

My hubby, his bro, mil & tok

Tok, mak & mil.  Yg tak de Pak Lang.

Us w Tok >> he3 tok dah penat

Tok & cicit2


my bro & his son

3 sepupu - Aman, Taufiq & Iklil

Kakak & family

Luqman - kat atas umah jer (his fav place), lagipun  kat bwh tu dpn ada sungai ..

with biras & anak2 sedara hubby sblh bapa @ his dad's


With Mr E's dad & family

Mr E & his sibling (sblh abah)

PHOTO SUKA SUKI