Nasi beriani Johor

Menu hari raya haji yang diulang cetak dengan penambahbaikan sendiri, dan me berpuas hati untuk menyimpan menu ini untuk rujukan diri sendiri dan anak2 di masa depan.  Resipi nasi beriyani diubahsuai mengikut citarasa sendiri sumbangan dari resipi rakan2 di facebook dan daging briyani adalah dari mrs dayat @ myresipi.com.  Kesimpulannya me & family berpuas hati dengan resipi ini, nasinya lembut dan sedap, begitu juga dagingnya, cuma kena sedikit berlembut dengan nasi agar beras yang panjang tidak patah hatinya.  Daging pulak semakin lama di renih akan menjadi semakin sedap.


Bahan-Bahan:

  • 8 cawan beras Basmathi Faieza Kohinor
    9 cawan air (termasuk untuk mesin bawang & rempah)
  • ½ cawan daun pudina *(mesin)
    3 batang cili hijau *(mesin)
    10 biji bawang merah kecil @ 1 biji bwg besar ( *(mesin)
    10 biji bawang putih *(mesin)
    2 inci halia *(mesin)
    (mesin dgn 1 cwn air dr 9 cwn di atas)
  • 1 camca besar (1 pack kecil) rempah Beriani Faieza
  • 2 sudu makan minyak sapi
  • 2 senduk minyak masak
    5 tangkai bunga lawang
    5 biji buah pelaga
    2 batang kayu manis
    5 biji bunga cengkih
  • 1 cawan susu cair
    ½ cawan bawang goreng
    ½ tin kecil tomato puree
  • Gula & garam secukup rasa (boleh ditambah beberapa ketul tulang)


Untuk hiasan

  • Sedikit pewarna kuning telor
  • Sepokok daun ketumbar (potong 1")/sup/bawang
  • Segenggam kismis/biji gajus (goreng)
Cara:
  • Cuci beras & rendam 10 minit.Kemudian toskan.
  • Kisar bawang merah/besar, bawang putih,daun pudina,lada hijau,halia dengan secawan air. Bancuhkan rempah beryani kedalam bahan yang dimesin tadi.
  • Panaskan minyak sapi dan minyak masak kedalam periuk, masukkan bahan tumis diikuti dengan rempah yang telah dibancuh tadi.
  • Apabila telah naik baunya, masukkan air, susu, bawang goreng dan tomato puree (& daging/tulang jika suka). Tutup periuk.
  • Bila mendidih, masukkan beras. Kacau sebentar dan rasa garam gula secukup rasa. Pindahkan ke rice cooker. Alas dengan sehelai kain bersih di penutup periuk untuk mengelakkan wap keluar.
  • Bila air kering (rice cooker off) kacau nasi supaya baki air turun ke bawah & on rice cooker sekali lagi sehingga nasi masak, kemudian, kacau nasi perlahan2 dgn chopstick agar beras tidak patah. Letakkan sedikit-sedikit pewarna kuning dicelah-celah nasi sambil mengacaunya (perlahan). Taburkan daun ketumbar,tomato,daun sup,bawang goreng dan buah gajus. Tutup semula lebih kurang 10 minit.
Daging beriyani

 Bahan-bahan

  • 2 kg daging lembu + tulang (potong kiub)
  • 1 cup kecil yogurt
  • *15 ulas bwg merah / 2 biji bawang besar(blend)
  • *15 ulas bwg putih (blend)
  • *3 "halia (blend)
  • sedikit ghee
  • sedikit rempah tumis
  • 1 biji bawang besar (hiris)
  • 4 biji tomato saiz besar (belah 4)
  • 10 biji cili hijau (tak perlu hiris)
  • 8 tbsp tomato puree
  • 4 tbsp sos tomato
  • 1 cwn susu cair
  • 12 tbsp (5 pack kecil) rempah baryani faieza
  • garam,gula secukup rasa
  • sedikit daun sup,daun bawang,daun pudina

Cara-cara

  • gaul daging dgn yogurt, perap sekejap
  • panaskan minyak sapi (anggaran rata bwh periuk) tumiskan rempah tumis dan bawang yg dihiris biar bwg agak garing sedikit
  • masukkan bhn2 yg diblend, kacau sampai naik bau
  • masukkan daging, gaulkan.
  • masukkan tomato dan cili hijau.
  • masukkan pula daun-daun, garam dan gula.kacaukan sebati
  • tutup periuk, biarkan lebih kurang 1/2 jam minit supaya daging lembut. (pastikan kuah tu sama rata ngan daging, kalau tak rata,tambah air)
  • bila daging dah agak2 empuk,masukkan sos tomato, tomato puree dan susu cair. Kecilkan api, kacaukan dan biar atas dapur.
  • Akhir sekali, masukkan rempah baryani dan kacaukan sebati..
  • Daging boleh diganti dengan kambing atau ayam (goring skjp)


Acar Mentah

  • 1 biji timun ( ptg memanjang)
  • 2 batang karot (ptg memanjang)
  • 1 labu bawang besar ( hiris nipis)
  • 1 biji cili merah & hijau ( dihiris nipis)
  • 2-3 sudu besar gula
  • 1 sudu teh garam
  • 4-5 sudu besar cuka makan ( jika tak suka cuka boleh guna jus limau nipis atau Sunquick mandarin ½ cwn)


Cara membuatnya

  • Satukan semua bahan. Sesuaikan rasa kemudian simpan dalam peti sejuk  selama 1/2 jam atau lebih sebelum menghidang.

No comments:

Post a Comment