My 1st Briyani & my sis's Dalca

Mr Hubby dah lama request utk nasi briyani, semalam(02.08.09) baru dapat buat.
Kebetulan family masih ramai kat rumah.
And Angah pun last day b4 balik semula ke hostel.
So mereka semua menjadi org2 yg bertuah merasa my 1st briyani.

My 1st Briyani

Bahan2:
4 packet perencah nasi briyani maggi
(1 pack utk 4 org makan)
8 pot beras & 8 pot air
(me guna my normal jasmine pearl)
1 ekor ayam sederhana
(cut into 16 pcs)
8 sudu minyak sapi
Bawang putih & merah yg di racik utk menumis
sedikit air panas untuk rempah
..
Campurkan semua perencah nasi briyani maggi dengan sedikit air panas bagi menghasilkan rempah pekat, masukkan ayam dan gaulkan rata, biarkan lebih kurang 10 minit. Panaskan minyak sapi, tumis dgn bawang hingga kekuningan, masukkan ayam bersama2 rempah tadi .. kacau hingga ayam separuh masak. Keluarkan ayam, masukkan air & beras & masak dalam rice cooker sehingga mendidih & air hampir kering, masukkan kembali ayam dan tutup ayam dgn nasi/beras dlm rice cooker .. continue masak till cooker off. After 10 mins @ keep warm, you can serve your briyani.
Note : I did not follow strightly the pack instruction as my hubby love to have the chicken inside the rice.

My Sis's Dalca
Bahan2:
Kacang Dal (rendam 1/2 jam)
Ubi kentang (potong dadu)
Terung (potong besar)
Kacang panjang (potong 1 in)
Carrot (potong 1 inch belah 4)
Buah Tomato (potong 4)
Chili besar
Rempah kari daging
Sedikit Ayam (potong kecil bhg bertulang)
Bawang & minyak untuk menumis
air
..
Tumiskan minyak sampai bwg kekuningan, masukkan rempah kari yg telah dibancuh, masak till naik minyak, masukkan kacang dal, ayam, ubi kentang & carrot bersama2 air, masak hingga mendidih dan ubi separuh masak, masukkan kacang panjang dan cili, bila ubi telah betul2 masak masukkan buat tomato. After abt 3 minutes, dalca is ready to be serve.
Note : Sesuai juga dimakan dengan roti canai atau roti putih
Hmmm yummy yummy. I set aside 1 small tupperware utk Angah bawa balik hostel, after prep, she called, katanya, kwn dia tanya beli kat kedai mana .. mmm best. Tapi komen yg paling best is from dear hubby - mcm ni boleh invite his fren to try .. hehehe what a compliment. Semangat berapi2 nak mencuba menu2 baru (time tu jelah).

4 comments:

  1. kak, saya pun rasa kalau biar ayam tertanam dlm nasi lagi syiokk makan. rasa tu dah 'mesra'. so far belum pernah try buat nasi beryani ni. the closest is nasi minyak.

    ReplyDelete
  2. wow, congrats.. first attemp buat briyani dah nampak sungguh menyelerakan..
    kalau ada orang nak datang rumah ni, i can try yr recipe..
    :D

    ReplyDelete
  3. Ummi.. betul tu nampak real nasi briyani.

    Lady .. of course u can try .. kalau secret i tak publish kat blog hehehe.

    ReplyDelete
  4. alahai lama giler tak msk dalca nieh ..wahhhhhhhhhhhh terliur ;-)

    ReplyDelete