Setiap tahun, samada Raya puasa atau Raya korban me & my hubby akan pastikan sampai kampung at least a day b4 raya untuk memastikan the kids merasa saki baki suasana raya yg masih ada. Kami berkongsi Tok(nenek) yg kebetulan merupakan satu2nya nenek yang kami ada kini my side & his side. Dengan kata lain, me & my hubby - cousin. Tok(80+ yrs) cuma ada 4 anak, makcik dah 2 thn meninggal, tapi 3 orang anaknya yg masih bujang akan beraya kat rumah nenek, 2 lagi anak perempuan nenek, my mum & MIL. MIL buat masa ini tinggal bersama nenek & anak2nya BIL yg masih single(& available) & my hubby bersama2 isteri tercintanya & 4 of our kids akan balik beraya di sini. My sis (yg dari kecil tinggal dgn nenek) & his hubby (both parents dah tak de) bersama2 3 heronya pun akan balik ke sini, my mum will stay at my sis's hse kat Alor Setar, but both of them akan datang pada hari raya. My bro's hse cuma sepelaung (kata org2 dulu). Suasana sehari sebelum raya, selalunya mengingatkan me pada zaman kanak2, melihat gelagat anak2 kami bermain, dan kami yg sibuk dgn ketupat dan gulai or sambal daging .. teringat dulu kami dok main kejar2, bila Tok, my mum & aunties dok balut ketupat & masak2. Bezanya dulu lagi byk asap sbb semua nak masak kat luar pakai kayu api sekarang kurang berasap sbb pakai dapur gas .. tapi seboleh mungkin kami cuba juga mengujudkan suasana itu untuk anak2 kami. Tok selalunya susah nak melepaskan tugas balut ketupat pada org lain, kononnya tak kejap nanti masuk air, tapi me lepas QC nenek since kids, & last year my eldest daug dah mewarisi mamanya, lepas QC balut ketupat, so now Tok dah ada pembantu baru.
Tugas me & my hubby a day b4 raya, sejak Tok Wan tak de, bangun pagi2 pergi beli daging. Tok Wan cerewet part beli daging, dia rela kayuh basikal jauh2 survey lembu muda kononnya dagingnya lembut dan manis. Time ni jugalah nak cari otak lembu, paru, hati dll.
Lepas beli daging, kami pergi pasar cari santan untuk ketupat. Dulu2 kopek kelapa dari pokok sekeliling rumah Tok, hantar kedai - mesin, now dah ada santan yg dah siap, tapi kena Q panjaaaaang sgt kat pasar besar Alor Setar tu.
Balik jer rumah, bagi2 kerja. Kids selalunya kena potong daging kecil2 nak buat kari or sambal cicah ketupat. While, MIL will masak santan & pulut separuh masak, then tunggu sejuk balut ketupat. Till now wpun Tok tak berapa kuat, still akan bangun balut ketupat dgn pembantu2nya. Tugas kari daging or sambal - sejak dulu MIL but lately kdg2 my sis or me buat bergantung kpd apa menu decided. Time ni sepupu2 lelaki yg dah besar akan dapat tugasan mengagihkan beras fitrah, sekurang2nya satu wajib dihantar pada guru Quran kami - Mak Lang Nah.
Suasana hari raya masih ada, cuma yang kurangnya, mcm cakap Lady tiada lagi kesibukan membakar bahulu ikan, membuat kuih loyang, kuih kacang, tekan biskut samprit, oven butterfly yg kena letak atas dapur, kepanasan yg tak sekata & kuih hangit sbb api dapur minyak yg tak sekata. Sekarang kalau nak kuih2 lama banyak juga di Pekan Rabu tapi rasanya proses membuatnya sudah dimodenkan, pembakar bahulupun now, boleh buat macam sandwich maker jer, kuih kapit pun sama. Anak2 me terutamanya Syafiqah minat sangat kuih bahulu.
Cerita pasal raya, rasanya tak sabar pulak nak balik kampung. This year me ambik cuti whole week & Friday half day bcoz nak pergi ambik Syafiqah thari tu lepas tu bawa dia pergi beli baju raya. Baju kurung semua dah siap .. my baju kurung 7 pasang hehehe mcm budak2 bcoz dah lama sgt tak buat baju kurung . Asyiqin cuma sepasang, tupun kalau bertahan sampai thari kira okay kalau tak cuma 2 jam jer dia pakai, orang balik solat Aidil fitri dia dah ganti, Syafiqah lebih kurang 6-7 pasang sbb sekali ganti baju prep kat sekolah, Taufiq & hubby tak beli baju melayu tahun ni bcoz last year Raya my hubby lupa bawa balik baju Melayu, so mlm raya berkejar ke bazaar beli baru & jarang2 pakai lak tu. My hubby is not the type yg pergi kenduri pakai baju melayu. Yg perlu diganti cuma Luqman coz rasanya badan Luqman lagi besar dari abangnya. Hari ni dan esok akan jadi hari memborong baju2 raya budak2 & bapa budak.
very nostalgic..
ReplyDeletebila mengimbau balik kenangan masa ramai2 bakar kuih, best sangat. kalau kat belah utara, sebelum nak bakar kuih ke ikan ke, kita kene nyalakan api pakai sabut kelapa dengan arang dulu kan, this particular time best sangat sebab masing2 tolak satu sama lain sebab tak nak 'pelekat api', pelekat api istilah yg digunakan untuk nyalakan api sampai jadi bara, bila jadik bara baru letak ikan yg nak dibakar.. hehe..
sementara nak jadi bara tu merah gak la mata kepedihan sebab kene asap.. hehe.. tapi bau asap tu lady boleh ingat lagi, nostalgic betull.. masa tu rumah nenek pun masih rumah atas(kayu) lagi.. sekarang rumah atas dah dirobohkanm tinggal rumah bawah(batu.. tinggal dalam kenangan je la rumah atas tu.. ingat lagi masa rumah atas tu ada beranda, kat situ la dok berkumpul dengan nenek, mak2 sedara dok kopek asam buat asam jawa, tak pun buat penyapu lidi dari daun kelapa.. uwaaaa... syoknya..
org lama macam ME nyer tok lebih kurang nenek lady.. umur 80 an tapi masih gigih buat ketupat..lady kalau tolong buat ketupat daun palas, nenek selalu kata tak jadi, katanya lipatan ketupat lady tu jantan ke betina ntah la lady pun tak ingat.. kadang2 i feel guilty sbb x learn all her culinary skills..
tak dinafikan kalau kat kl skrg pun kita boleh beli ketupat, tapi manakan sama dengan ketupat di kampung.. mcm yang ME kata, kelapa dicari di keliling rumah.. lepastu cungkil isi kelapa bawak pi mesin di kedai..nenek lady biasanya tadah air kelapa tu dan air kelapa tu dia buat perah santan untuk nak pakai buat masak ketupat nanti.. skil2 macam ni la yang tak sama dengan ketupat zaman skrg kan.. takut la nanti next generation dah tak kenal daun palas, depa invent pulak ketupat yg balut dengan plastik.. so sad.. :(
tang nak buat rendang daging pun best jugak, kerisik mana main beli2, semua buat sendiri kan.. lepas tu nak potong daging bukan leh main potong jer, kene ikut urat.. skrg ni ramai gak yg tatau potong daging.. bahaya betul hihi.. dia main potong ikut suka je, sakit gigi nak makan.. :D
tetiba teringat pulak, ada satu tradisi lama kat kampung lady di perlis.. belakang umah nenek tu ada telaga ikan, setahun sekali kitorang akan timba telaga.. pastu dapat haruan besar betis dan buat bantut.. hehe.. best betul ramai2 makan ikan air tawar..
ReplyDeleteasam pedas puyu..
yum yum..
ikan kemeras yang ada titik putih atas kepala tu nenek akan buat pais(bungkus dalam daun pisang dengan rempah pastu bakaq)..
:D
Rumah Tok yg atas still ada .. in fact rumah asal yg lama, tempat ME dilahirkan (dulu2 guna khidmat bidan kg) pun stil ada cuma now, disambungkan lagi ke depan and tambah kat bawah.
ReplyDeleteKat kampung ME still ada yg cari ikan darat - haruan, keli & puyu but bebudak ni ikut tractor .. pendek kata kalau balik kg beli ikan darat bukan yg kolam punya.
ME, bestkan beraya di kg, mana nak sama kalau kita beraya kat kl ni even rumah sendiri pun, x dak feel nak raya langsung kalau raya kat kl ni, alangkan nak balik cuti 3 4 hari lg pun, hati dan jiwa ni dah sampai ke kg dulu dah, inikan plak nak beraya kat sini, mana mau :)
ReplyDeletelady of leisure, heheheeh.. bila dicerita panjang lebar camtu, teringat jugak nostalgia kecik2, tp bab "pelekat api" tu still kami buat lg sampai ke la ni, sbb nak bakaq daging, :) rindu kan suasana dulu2, masa tu arwah tok ada lg :(
lady of leisure, which part of perlis, saya kat beseri.
CT.. org Beseri .. wow sorang lagi blogger from utara ..nampaknya kita saing2 nanti kat highway.
ReplyDeletect noramiza, lady perlis kat bintong..(kangar)..
ReplyDelete:)
hehe... lady excited bila jumpa org utara.. :D
bila balik kpg, tapi lady tahun ni beraya di melaya(husband side) dulu..
mmg nostalgia...
ReplyDeleteselamat hari raya
maaf zahir batin
Posh .. Selamat Hari Raya 2u2
ReplyDelete