Kuchai bunga goreng daging berlada




Pergi pasar masa Aidil Adha ke2, nak beli daun sup dan cili merah, mak aiiii .. tak de walaupun me pergi awal pagi.  Cili merah tu yg adapun dah lemau, week before dah tau naik harganya dah sampai RM20 per kg, akhirnya terjumpa juga sikit2 kat penjual yg tanam sendiri, murah pulak tapi beli sikit2 dari beberapa penjual.  Pastu misi mencari daun sup, akhirnya cuma sorg penjual sayur yang dok kat ceruk pasar, tinggal pun tak byk.  Me rasa ramai yang beli in bucks bawa ke surau atau masjid untuk kenduri korban.  Tiba2 mata ternampak bunga kuchai, before this me pernah nampak resepi bunga kuchai in kat few blogs.  Teringin pulak nak rasa, terus beli.  Resepi masak sayur biasa me kawankan dengan daging korban yang kekanda bawa balik, tapi tulis jugak untuk tatapan anak2.  Mana tau ada yang terpaksa duduk jauh dari mama nanti, nak masak cari jer dalam blog mama hehehe...


Resepi Bunga Kuchai Goreng Daging Berlada

Bahan2:
Bunga kuchai, Daging, Capsicum traffic light, lada hitam, sos tiram, bawang besar, bawang putih & sedikit minyak

Cara2 (masak dlm api kuat & cepat):
Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang besar, masukkan daging, bila daging masak (hilang warna merah) masukkan sos tiram, pastu serbuk lada hitam kacau hingga air hampir kering, masukkan kuchai dan capsicum, kalau perlu masukkan garam (me tak masuk sbb sos tiram dah masin), tutup api bila kuchai dah masak (tak perlu layu) .. sedap di makan panas2.  Anak2 me yang tak minat sayur pun teruja .. siap berebut2 coz kuchai bunga ni ada rasa bawang sikit ... ermmm yummy2

3 comments:

  1. Hmm..nampak sedap resipi..nie.. TQ share kat blog yer.. :)

    ReplyDelete
  2. Rinna.. Sbb me msk, me kena ckp sedap he3..

    ReplyDelete