Resepi Char Kuey Teow
Sumber : http://www.kakinakl.com/2011/10/resepi-penang-char-kuey-teow.html
Bahan-bahan Untuk
Paste (me buat 3x & simpan dlm peti ais)
- 200 gm udang
- 250ml air
- 4 ulas bawang putih di ketuk
- 6 sudu besar sos tiram
- 3 sudu kecil kicap pekat
- 3 sudu besar kicap manis
- 1 sudu kecil petis
- 2 sudu besar pati ikan bilis / pati udang
- 2 sudu kecil garam (me tak letak, kalau kurang masin kemudian masa goreng letakkan)
- 1 sudu kecil gula
Untuk
Mee
- 300 gm kuey teow
- 1 sudu besar cili boh
- kerang
- sedikit kucai & taugeh
- 2 biji telur
Cara-cara
1.
UTK
PASTE- Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan
airnya. Air rebusan jangan buang....
2.Campurkan semua bahan
unutk paste dengan air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak
pekat (KIna buat cair, me masak lama sket bagi pekat). Matikan api biarkan paste sejuk
dan bolehlah simpan dlm fridge.
3.UTK MEE- Tumis lada
boh hingga garing. Masukkan dlm 4 sudu besar paste tadi. Masukkan udang yang
telah direbus tadi dan kerang. Biasanya penang char kuey teow agak
berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn.
4.Air didih masukkan
kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah
diangkat. Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min jer, pastikan api kuat semasa
memasak.
5.**Paste ni selalu
depa guna tuk meniaga so udang yang direbus memang depa pakai. Tapi utk
kegunaan sendiri kalau tak nak rebus ngan udang pun boleh tapi petis kena
tambah lagi, jadi 1 sudu besar. Paste ini juga sepatutnya sudah cukup masin dan
manisnya so tak perlu letak lg garam n gula masa masak buat kuey teow tapi
kalau rasa cam tawar leh adjust eh..
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.
Nampak sedap betul! Bagi resipi?
ReplyDeleteThx Pn Isah .. baru buka blog nak update resepi ..
ReplyDeleteDah ada rcp ni, nnt bleh try la
ReplyDelete