Homemade Penang Char Kuey Teow...

One of our fav kalau makan kat luar is Char Kuey Teow. Teringin nak menghidangkan air tangan sendiri, pernah beli pes CKT dari penjual CKT kat pasar malam. Tried tapi tak memenuhi selera, last sekali google & jumpa resipi kat internet. Alhamdulillah, 1st time buat habis 2 pack kuey teow, me & my maid sorg sepinggan, lebihnya Mr E... mula2 semangkuk penuh, pastu minta lg, sbb CKT ni kena cook & serve immediately, masak sekali lagi utk dia.. Ermm taste macam yg selalu makan kat kedai CKT. Pes CKT ni masih byk lgWill paste the recipe later.

Resepi Char Kuey Teow
Sumber : http://www.kakinakl.com/2011/10/resepi-penang-char-kuey-teow.html



Bahan-bahan Untuk Paste (me buat 3x & simpan dlm peti ais)

  • 200 gm udang
  • 250ml air
  • 4 ulas bawang putih di ketuk
  • 6 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu kecil  kicap pekat
  • 3 sudu besar  kicap manis
  • 1 sudu kecil petis
  • 2 sudu besar pati ikan bilis / pati udang
  • 2  sudu kecil  garam (me tak letak, kalau kurang masin kemudian masa goreng letakkan)
  • 1 sudu kecil gula

Untuk Mee

  • 300 gm kuey teow
  • 1 sudu besar cili boh
  • kerang
  • sedikit kucai & taugeh
  • 2 biji telur

Cara-cara

1.  UTK PASTE- Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jangan buang....

2.Campurkan semua bahan unutk paste dengan air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat (KIna buat cair, me masak lama sket bagi pekat).  Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge.

3.UTK MEE- Tumis lada boh hingga garing. Masukkan dlm 4 sudu besar paste tadi. Masukkan udang yang telah direbus tadi dan  kerang. Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn.

4.Air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat. Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min jer, pastikan api kuat semasa memasak.

5.**Paste ni selalu depa guna tuk meniaga so udang yang direbus memang depa pakai. Tapi utk kegunaan sendiri kalau tak nak rebus ngan udang pun boleh tapi petis kena tambah lagi, jadi 1 sudu besar. Paste ini juga sepatutnya sudah cukup masin dan manisnya so tak perlu letak lg garam n gula masa masak buat kuey teow tapi kalau rasa cam tawar leh adjust eh..

Bagi me & Mr E yg hantu Char Kuey Teow, resepi ni perfect .. hehehe

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

3 comments:

  1. Nampak sedap betul! Bagi resipi?

    ReplyDelete
  2. Thx Pn Isah .. baru buka blog nak update resepi ..

    ReplyDelete
  3. Dah ada rcp ni, nnt bleh try la

    ReplyDelete