2 DIGIT TAUFIQ - HAPPY BIRTHDAY (edited 21/11)

Happy 10th Birthday Taufiq
(sorry mama lambat buat entry utk Taufiq)
...
19/11, ten years ago, adalah satu tarikh yang tak mungkin mama lupakan. 4th mth pregnancy, mama dpt tau yg baby dlm perut mama ni boy. Time tu, mama & abah mmg happy habis sbb mmg dok tunggu2 baby boy. Not only mama&abah, Tok, Mak Tok & Nenek also very happy sampai diaorg bernazar kalau baby ni boy, selepas lahir nak mandikan air zamzam.
.
Masa mengandungkan Taufiq jugalah mama was just promoted and very commited dgn career & time tu juga saki baki kegawatan still ada kat tempat kerja mama .. time tu juga we moved to our own house and upgraded our car. And you sisters time tu tgh naik especially Angah yg all the time minta mama pangku. Happy & stress .. kdg2 tu sampai terlupa yg mama pregnant. Konon2 dah anak ke3 .. abt 32 weeks pregnancy .. mama selalu sakit kepala, muka & kaki bengkak sampai tambah 1 size my scholl slipper.
,
One day tak tahan sgt mama pergi klinik kononnya nak MC sbb sakit kepala .. mama terhutang nyawa dgn Dr Zain Azrai, Bukit Idaman. 3-4 kali dia check urine & bp mama, then dia minta panggil abah yg tgh handle kakak2 yg tgh meragam. Dia minta abah terus bawa mama ke hospital, now & jgn singgah mana2.. mama ada tanda2 pre-eclamsia - high protein in urine, high bp 110/145 & kaki & muka bengkak. But kitaorg terpaksa balik juga rumah utk ambik brg mama & hantar ur kakaks kat rumah nenek Cik Limah coz diaorg refuse to tinggal dgn Mak Tok. We then go straight to Pusrawi .. till next day .. nothing happen .. according to Dr baby kecik sgt .. if my situation remains, mungkin kena ceaser & baby kena incubator.
.
Memikirkan baby mama, kitaorg minta tukar ke HUKM sbb mama yakin dgn their facilities. Mama dipindahkan dgn ambulance. In fact mama tak dibenarkan berjalan pun coz diaorg takut mama jatuh .. bp that time terlalu tinggi. Rasa pelik bila naik kerusi roda sedangkan mama rasa mama mampu berjalan.
.
Masuk High Dependecy Ward pukul 12.30, pkl 2.00 pm Dr Seri Suniza & team decided that mama kena ceaser immediately. Mama worried abt Taufiq coz masa scan kat Pusrawi pagi tadi, berat size terlalu kecil .. Then baru Dr terangkan implication kalau tak ceaser... time tu mama rasa dah mcm di hujung nyawa. Nampaknya byk yg mama tak tau pasal pregnancy & risk or mama mmg tak ambik tau. Time tu abah pulak tak de, sbb ada urgent meeting kat office, mama have to sign the form .. mama tak dpt cakap dgn abah before masuk operation room, sedihnya wpun Dr cakap diaorg dah call abah.
.
From HDW to operation room, sorang2, with all the feeling after apa yg Dr cerita tadi (Taufiq, mama tak boleh tahan air mata mama masa mama type this) .. terasa betapa kecilnya kita di bumi Allah ini. Macam2 mama fikir... pasal Taufiq, pasal kakak2 yg mama tak sempat peluk masa nak tinggal tadi sbb takut kakak nak ikut, dan terbayang cukupkah amalan mama andai mama dipanggik etc. Mama dibius half body jer, so mama sedar, in fact mama lihat apa yg diaorg buat thru reflection kat body lampu yg berkilat kat atas.
.
Dlm letih, penat, takut & panik tu .. tiba2 nurse tunjukkan Taufiq yg sebesar gagang telefon .. tak sempat mama pegang & cium diaorg terus bawa Taufiq. Lepas tu mama tertidur .. till diaorg kejutkan kat luar operation room as part of procedure sblm masuk ward .. then mama tidur lagi sampai ward.
.
Bila mama bangun, nampak abah .. mama tanya abah about Taufiq, dia ckp tunggu mama keluar HDW kita tgk sama2. Bila mama tanya Dr & nurses pun jawabannya sama. From the looks, mama rasa mcm something wrong. Few days kat ward tu amat membosankan sbb takde tingkap & no visitors except abah, Dr & nurses. Other patients semuanya on machine .. mama dok kira jam, for next jabs .. one after another sampai habis.
.
Bila keluar, 1st thing yg mama minta is pergi tgk Taufiq .. mama minta tlg kakak trainee nurses tlg bawakan mama sbb mama tak sabar tunggu pergi dgn abah time melawat & mama cannot go alone coz kena naik kerusi roda coz bp tak stabil lagi..
.
1st time tgk Taufiq kat NICU tu, mama rasa nak pitam .... ditambah pula dgn explanation Dr abt your condition .. berat Taufiq cuma 1.2 kg.. Taufiq terkena jangkitan kuman dlm darah .. terpaksa dimasukkan ke isolation room. Ptg tu masa Dr check bp mama, naik mendadak & mama kena balik ke HDW .. mama menangis merayu kat Dr sbb nanti tak dpt tgk Taufiq & no visitors.. Dr minta mama tenang & rehat bagi bp turun balik then baru boleh balik normal ward.
How to rest & relax kalau my mind dok ingat kat Taufiq & kakaks.
.
Few days after that, mama dah boleh balik normal ward & 1st time kakaks visit mama. Angah takut tgk mama, maybe keadaan mama teruk sgt masa tu & dok atas kerusi roda pulak. Masa tu juga mama & abah decided will go all out utk sembuhkan Taufiq .. whatever ubat yg Dr suggested tapi hospital tak provide, abah beli kat luar ... after 2 weeks mama boleh balik tapi berulang ke HUKM tgk Taufiq. Bayangkan time tu, kat KL ada byk tunjuk perasaan atas pemecatan DPM .. kami tawakal redah jer pergi tgk Taufiq.
.
Cukup2 40 hari Taufiq kat NICU, Alhamdulillah .. syukur sgt2 Taufiq boleh balik rumah. Berat Taufiq time tu 1.8kg, no complication .. xray brain, dada, body etc all clear .. alhamdulillah. Lepas tu satu lagi episod bermula .. routine check up, mula2 weekly, pastu monthly pastu every 3 mth pastu every 6 mth .. IQ test, visual test, hearing test etc .. alhamdulillah semua normal till Luqman lahir mama stop bawa Taufiq pergi check up lagi.
And now, baby tu dah 10 tahun ...
.
.. dah pandai posing
..
.. see perangai dia bila org nak ambik gambar
...
bila good mood
...
lagi ..
..
rambut nak ikut style sendiri
..
bila masuk toys dept
...
merajuk dgn abah .. tanak buka mata
...
keluar keta mesti sikat rambut
...
boring la tu ..
simple dinner celebration 19/11/2009
..
if only u know
..
i didnt event expect this
...
.. or this ..
..
only survival
...
Abah tak nak ambik gambar Taufiq kecil2. Katanya nanti Taufiq kecil hati bila tgk gambar Taufiq small. The only photo yg mama ada is masa cukur jambul Taufiq. Itupun ad hoc, tak de baju melayu pun. Apapun, mama bersyukur kerana kelahiran Taufiq adalah satu rahmat pada keluarga kita.
.
Harapan mama, Taufiq membesar menjadi anak yang soleh yang berguna kepada agama, bangsa & negara dan menjadi anak yang berbakti kepada mama, abah, keluarga, masyarakat dan semua di sekeliling Taufiq.

4 comments:

  1. Happy Besday to Taufik..semoga jadi anak yg soleh pada ibu-bapa ye..

    Me apa habaq??..lama tak dengar crite??..Bz ke??..raya haji balik AS tak?/..

    ReplyDelete
  2. irisadila@yahoo.com11/21/09, 4:34 PM

    Happy Birthday Taufiq!

    ReplyDelete
  3. kak...you are such a great mom! really admire your big heart. take care.

    ReplyDelete
  4. Happy Belated Besday Tuafiq.. Moga menjadi anak yang soleh nanti.. dan dapat membalas jasa mama dan abah nanti yer..

    Me.. terharu sungguh baca experience u tuh.. :)

    ReplyDelete