Dah lama tak titipkan resepi tak kisahlah sup tulang me yg simple nih
...
Gambar dlm periuk lagi
...
SUP TULANG ME
.
Bahan2
1 kg Tulang
Air (agak2 1 1/2 takat tulang)
garam
daun sup & bawang goreng
.
Cara2
Rebus tulang sampai tahap air jadi sama dgn tulang lepas tu masukkan garam & kalau suka boleh masukkan lada hitam yg ditumbuk.
Dah selesai, nak hidang masuk mangkuk tabur daun sup & daun bawang.
...
Me believe by nature ramai yg boleh masak sup diatas.
Ada yg lagi terror buat sup berempah (tapi me kurang minat sbb cepat muak).
...
Back to apa yg me nak sampaikan.. cerita keistimewaan sup tulang atau daging sebenarnya terletak pada tulang atau daging itu sendiri. Lebih sedap tulang atau daging fresh dari lembu muda sbb supnya akan jadi manis. Petua my late grandfather, nak cari lembu muda or yg daging lembut & manis, kat tempat sembelihan cari yg paha lembu (yg tergantung) kecil and dagingnya pink. Lagi satu, lebih elok kalau kita kenal tukang sembelihnya (which susah nak pastikan kalau beli kat pasar esp klang valley) sbb sedikit sebanyak ia mempengaruhi rasa daging itu. Sebab itulah kita selalu rasa daging korban & aqiqah yg di rebus biasa jer tu manis & sedap sgt sbb selalunya tukang sembelihan daging korban & aqiqah ini dipilih dari orang yg tinggi ilmu dan amalannya.
adoi ni kalau rendam bihun skit sedap ni.. jadi bihun sup dah..
ReplyDeletedah lama tak makan sup tulang..
lady tak penah try, ingatkan susah.. simple je kan.. lady pun lebih suka sup yg mcm ni.. kalau yg berempah tu cepat jemu kan..
kalau mcm ni nak hirup2 fuh...
nampak macam senang...mesti sedap ni
ReplyDeleteBetul betul, Selalu rasa daging aqiqah and qurban paling baik frm segala galanya. Eh dah nak raya haji dah. Best... banyaklah makan sup tulang lepas ni. Part keting tu yang yummy.
ReplyDelete